Καρκίνος Μαστού
Ο καρκίνος του μαστού πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στη σύγχρονη εποχή που εκδηλώνεται κυρίως τις γυναίκες. Ωστόσο καταγράφονται και περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε άνδρες άλλα σε πολύ περιορισμένα ποσοστά. Εκτιμάται ότι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες δεν ξεπερνά το 1% του γενικού ανδρικού πληθυσμού.
Τα στατιστικά για τον Καρκίνο Μαστού
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως περίπου 2 γυναίκες ανά 12, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού.
Στην Ελλάδα ο καρκίνος μαστού χτυπά περίπου 4500 γυναίκες ετησίως. Από τις περιπτώσεις αυτές περίπου το 80% εκδηλώνεται σε γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών, αν και τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες διαγιγνώσκουν τον καρκίνο του μαστού σε όλο και πιο νεαρές γυναίκες.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως τα πράγματα στη χώρα μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα εάν οι Ελληνίδες πραγματοποιούσαν πιο συχνά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.
Τα αίτια του Καρκίνου Μαστού
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.
Από τους βασικούς παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου θεωρείται η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, χωρίς όμως αυτό απαραίτητα να σημαίνει και ύπαρξη «ενοχοποιητικού» γονιδίου.
Και αυτό επειδή μπορεί η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού να οφείλεται και στις κοινές συνήθειες μιας οικογένειας όπως π.χ. η διατροφή.
Ωστόσο έχει αποδειχθεί πλέον επιστημονικά πως υπάρχουν κληρονομικές μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στα παιδιά εάν οι γονείς εμφανίζουν αυτές τις μεταλλάξεις.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 5 έως 8% των καρκίνων του μαστού οφείλονται σε τέτοιου είδους μεταλλάξεις γονίδιων όπως είναι τα γονίδια BRCA-1, BRCA-2.
Μάλιστα ειδικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού βασιζόμενες στην ύπαρξη των συγκεκριμένων γονιδίων.
Όμως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, παράγοντες που σχετίζονται και με τον τρόπο ζωής.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η κακή διατροφή και η παχυσαρκία.
Κατά τα άλλα στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού μπορεί να συμβάλει ακόμη και η μεγάλη περίοδος της έμμηνου ρήσεως, δηλαδή η έναρξη της σε μικρή ηλικία αλλά και η διακοπή της σε μεγάλη ηλικία.
Ενοχοποιητικοί παράγοντες θεωρούνται επίσης η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, το κάπνισμα, η απόκτηση παιδιού σε μεγάλη ηλικία αλλά και η έκθεση σε ακτινοβολία στην περιοχή του στήθους για λόγους θεραπείας.
Τα συμπτώματα του Καρκίνου του Μαστού
Όπως και στις περισσότερες μορφές καρκίνου έτσι και στον καρκίνο του μαστού δεν εμφανίζονται συμπτώματα στα αρχικά στάδια.
Στη συνέχεια μπορεί να εντοπισθεί κάποιο μόρφωμα κατά την ψηλάφηση, μπορεί να εκδηλωθεί κάποια αλλαγή στο χρώμα του δέρματος στην περιοχή των μαστών, ενώ στη συνέχεια μπορεί να καταγραφεί και θερμότητα και ερυθρότητα στο μαστό.
Τα βασικά συμπτώματα όμως μετά την ανάπτυξη της νόσου περιλαμβάνουν έντονες διογκώσεις στο μαστό και στην περιοχή της μασχάλης, εμφάνιση ύποπτων υγρών στη θηλή, έντονοι πόνοι στο στήθος κ.α.
Η διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού
Ο εντοπισμός του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως με την ανάπτυξή του. Η αυτοεξέταση που περιλαμβάνει την ψηλάφηση θεωρείται το πρώτο βήμα για τον εντοπισμού της νόσου από την ίδια την ασθενή και μάλιστα σε πρώιμα στάδια.
Στη συνέχεια η διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση από γιατρό, υπέρηχο αλλά και μαστογραφία.
Ειδικά σε ότι αφορά στη μαστογραφία θεωρείται σημαντικό από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν πιο σύγχρονα συστήματα και μηχανήματα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι έγκυρο.
Άλλωστε μέσω προηγμένων μεθόδων επεξεργασίας και με την τρισδιάστατη ανασύνθεση των εικόνων, ο ιατρός μπορεί να λάβει καλύτερη και εγκυρότερη πληροφορία με λιγότερη ακτινοβολία σε συντομότερο χρόνο, άρα να υπάρξει μεγαλύτερη κλινική ωφέλεια για την ασθενή.
Το σύστημα MAMMOMAT INSPIRATION, είναι η πρώτη στην Ελλάδα ψηφιακή μαστογραφία με τρισδιάστατη τομοσύνθεση.
Το σύστημα λόγω της τελευταίας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί έχει μεγαλύτερη ακρίβεια και ευαισθησία στην απεικόνιση του μαστού.
Κατά τη διάρκεια της σάρωσης, 25 προβολές εικόνας λαμβάνονται με χαμηλή ακτινοβολία (χαμηλότερη από ότι με τις άλλες μεθόδους), με αποτέλεσμα ο ασθενής να δέχεται όσο το δυνατόν λιγότερη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Αντιμετώπιση και Θεραπεία για τον Καρκίνο του Μαστού
Μετά τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού σε ασθενή, οι γιατροί προχωρούν συνήθως στη χειρουργική αφαίρεση του κακοήθους όγκου. Στη συνέχει η θεραπεία της νόσου μπορεί να περιλαμβάνει Χημειοθεραπεία , Ακτινοθεραπεία, ή και Ορμονοθεραπεία.
Ειδικά σε ότι αφορά στην ακτινοθεραπεία η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επιλέγει συστήματα που να προσφέρουν εξατομικευμένη θεραπεία για τον κάθε ασθενή επειδή άλλωστε η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Το ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα του ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ προσφέρει τις πιο ευέλικτες, συγκεκριμένες λύσεις για το σχεδιασμό και τη χορήγηση της θεραπείας με ακτινοβολία που βοηθούν τους κλινικούς ιατρούς να παρέχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους ασθενείς τους.
Οι λύσεις μας περιλαμβάνουν εξατομικευμένες τεχνολογίες – που κυμαίνονται από ακτινοχειρουργική υψηλής ακρίβειας για συγκεκριμένα νοσήματα, σε τρισδιάστατη (3D) και διαμορφούμενης έντασης (IMRT) απεικονιστικά καθοδηγούμενης ακτινοθεραπεία (IGRT) που καλύπτει όλο το φάσμα των νοσημάτων.
Δύο λύσεις για θεραπεία αιχμής – το CyberKnife® και το σύστημα TomoTherapy® – ικανοποιούν όλες τις ανάγκες εξωτερικής χορήγησης ακτινοβολίας σε ένα μοναδικό ογκολογικό τμήμα με σκοπό την εξατομικευμένη και πιο αποτελεσματική θεραπεία.