Αιματολογικός Καρκίνος
Εκτιμάται πως ο αιματολογικό καρκίνος αποτελεί περίπου το 10% όλων των νεοπλασιών, ενώ οι πιο συχνές μορφές είναι τα λεμφώματα, οι λευχαιμίες αλλα και τα μυελώματα.
Τα στατιστικά του αιματολογικού καρκίνου
Παρότι ο αιματολογικός καρκίνος πλήττει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η οξεία λεμφογενής λευχαιμία θεωρείται η πιο συχνή μορφή νεοπλάσματος στα παιδιά.
Υπολογίζεται πάντως πως τα περιστατικά των αιματολογικών κακοηθειών προσβάλουν σε περίπου ίδιο ποσοστό τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.
Τα περιστατικά λευχαιμίας στην Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένα, καθώς κάθε χρόνο οι γιατροί διαγιγνώσκουν περίπου 1400 νέες περιπτώσεις λευχαιμίας.
Περισσότερα είναι τα περιστατικά λεμφωμάτων που καταγράφονται αφού ετησίως 2000 νέοι ασθενείς μπαίνουν στον κατάλογο των πασχόντων. Όσο για το πολλαπλό μυέλωμα, κάθε χρόνο περίπου 400 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα.
Τα αίτια του αιματολογικού καρκίνου
Ο αιματολογικός καρκίνος είναι κακοήθειες του αίματος συνήθως άγνωστης αιτιολογίας καθώς οι ειδικοί δεν έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια της εμφάνισής τους. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων τα οποία κατά κανόνα εκτός του μυελού επηρεάζουν και άλλα ζωτικά όργανα όπως ήπαρ, σπλήνας, λεμφαδένες κ.α.
Οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και το πολλαπλό μυέλωμα αποτελούν ουσιαστικά δυσλειτουργίες του αιμοποιητικού αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στην περίπτωση της λευχαιμίας έχουμε υπερανάπτυξη των κυττάρων και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων πάνω από το φυσιολογικό όριο.
Η νόσος προέρχεται κυρίως από τον μυελό των οστών.
Στα λεμφώματα η κακοήθεια προέρχεται από τους Λεμφαδένες και ειδικά όταν τα λεμφοκύτταρα παρουσιάζουν ταχύ πολλαπλασιασμό ή επιβίωση πάνω από το φυσιολογικό. Οι ειδικοί έχουν κατηγοριοποιήσει τα λεμφώματα σε Hodgkin's και non Hodgkin's.
Στο πολλαπλό μυέλωμα η «γέννηση» της κακοήθειας προέρχεται από τα πλασματοκύτταρα του μυελού των οστών τα οποία παράγουν ανεξέλεγκτα μια παραπρωτείνη η οποία εκτός των άλλων επηρεάζει τα νεφρά αλλά και τα οστά.
Τα συμπτώματα του αιματολογικού καρκίνου
Ο οργανισμός του ασθενή στη Λευχαιμία εμφανίζει ανοσοκαταστολή η οποία εκδηλώνεται με επιρρέπεια στις λοιμώξεις. Επίσης ο πάσχων από λευχαιμία έχει αδυναμία, κόπωση, αιμορραγίες ή εκχυμώσεις κυρίως στο δέρμα και δευτερευόντως σε βλεννογόνους δηλαδή στο στόμα, στο έντερο κλπ. Βέβαια ένα άλλο κυρίαρχο σύμπτωμα της Λευχαιμίας είναι ο πόνος στα οστά ο οποίος όμως συνήθως εμφανίζεται σε δεύτερη φάση.
Τα συμπτώματα στην περίπτωση του λεμφώματος είναι συνήθως πυρετός, δέκατα, κακουχία, μείωση του σωματικού βάρους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιασθούν νυχτερινές εφιδρώσεις και κνησμός.
Στο πολλαπλό μυέλωμα υπάρχει επίσης πόνος στα οστά ενώ εκδηλώνεται και με κατάγματα ειδικά στα οστά της σπονδυλικής στήλης και στα πλαταιά οστά με κύρια αυτά του κρανίου και της λεκάνης. Ως ενοχλητικό σύμπτωμα οι ασθενείς παραπονούνται συνήθως για πόνους στη μέση και τα πλευρά.
Η διάγνωση του αιματολογικού καρκίνου
Όταν οι γιατροί υποψιάζονται ότι μπορεί αν υπάρχει αιματολογικός καρκίνος υποβάλουν τους ασθενείς σε μια σειρά εξετάσεων.
Ξεκινούν με αιματολογικές εξετάσεις. Όταν υπάρχει αιματολογικός καρκίνος διαπιστώνουν συνήθως αναιμία, θρομβοπενία και τη νεφρική δυσλειτουργία αλλά και υπερασβεστιαιμία.
Ταυτόχρονα γίνεται εξέταση ούρων για να διαπιστωθεί η ύπαρξη συγκεκριμένης πρωτεΐνης ενώ ακολουθούν ακτινογραφίες λεκάνης και κρανίου αλλά και οστιομυελική παρακέντηση.
Δηλαδή οι ειδικοί προχωρούν σε βιοψία με αναρρόφηση μυελού των οστών από το στέρνο ή από το οστό της λεκάνης επιχειρώντας να προσδιορίσουν το ποσοστό των παθολογικών κυττάρων.
Αντιμετώπιση και Θεραπεία του αιματολογικού καρκίνου
Όταν διαπιστώνεται πως ο ασθενής πάσχει από αιματολογικό καρκίνο, οι θεράποντες ιατροί προχωρούν σε χημειοθεραπείας αλλά και στην χορήγηση κορτιζόνης για να επιτύχουν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
Μετά προχωρούν στη χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για την πρόληψη περαιτέρω οστικής βλάβης.
Όταν δεν αποδώσει η φαρμακευτική αγωγή ο ασθενής θα πρέπει να προχωρήσει σε ακτινοθεραπεία.
Στις περιπτώσεις του αιματολογικού καρκίνου, ιδανικό θεωρείται το σύστημα TomoTherapy που έχει ευρείες εφαρμογές στη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου αλλά θεωρείται η νούμερο ένα λύση στα λεμφώματα, το πολλαπλούν μυέλωμα αλλά και τις λευχαιμίες. Και αυτό διότι το σύστημα TomoTherapy δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και επιλογές ειδικά για τους πάσχοντες οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τις κλασικές μεθόδους ακτινοβολίας.