Οι εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής ή στην καθομιλουμένη «σπινθηρογραφήματα» διενεργούνται μέσω διαδικασίας ανίχνευσης της ακτινοβολίας που εκπέμπει μία ουσία που ονομάζεται: ραδιοϊσότοπο το οποίο προηγουμένως έχει χορηγηθεί στον ασθενή ενδοφλεβίως. Το ραδιοϊσότοπο αφού εισέλθει στο σώμα, κατευθύνεται και συγκεντρώνεται στην πάσχουσα περιοχή εκπέμποντας ακτινοβολία, η οποία και ανιχνεύεται από ένα σύστημα απεικόνισης που ονομάζεται γ-καμερα.
Ανάλογα με το είδος της εξέτασης και την πάθηση, στη λαμβανομένη εικόνα παρατηρούνται περιοχές με αυξημένη, μειωμένη ή σταθερή συγκέντρωση του ραδιοϊσοτόπου. Οι περιοχές αυτές αξιολογούνται από τον Πυρηνικό Ιατρό ο οποίος και γνωματεύει την εξέταση.
Εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής
- Σπινθηρογράφημα Οστών: Ο σκοπός της εξέτασης είναι ο έλεγχος της μεταστατικής νόσου, η εκτίμηση πρωτοπαθών καλοηθών και κακοηθών οστικών βλαβών και οι μεταβολικές νόσοι των οστών. Το ραδιοϊσότοπο συγκεντρώνεται στα οστά περίπου 3 ώρες μετά τη χορήγησή του και ακολούθως ο ασθενής τοποθετείται στο κρεβάτι της γ-camera και πραγματοποιείται ολόσωμη σάρωση
- Σπινθηρογράφημα Νεφρών: Το στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών πραγματοποιείται για τη διάγνωση οξείας και χρόνιας πυελονεφρίτιδας. Το δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών παρέχει εκτίμηση της αιμάτωσης και λειτουργίας των νεφρών. Διακρίνεται σε στατικό και δυναμικό σπινθηρογράφημα ανάλογα με την υπό εξέταση νεφρική λειτουργία.
- Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς με Τεχνήτιο: Ο σκοπός της εξέτασης είναι η απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα. Το ραδιοϊσότοπο (Tc-99m) χορηγείται ενδοφλέβια στον ασθενή και μετά την πάροδο 15-30 λεπτών συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή οπότε ο ασθενής τοποθετείται στη γ-camera και ακολουθεί η απεικόνιση του αδένα
- Σπινθηρογράφημα Μυοκαρδίου: Ο σκοπός της εξέτασης είναι η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Το πρώτο και μοναδικό στα Βαλκάνια σύστημα ψηφιακής απεικόνισης της αιμάτωσης του μυοκαρδίου με την ψηφιακή γ-κάμερα D-SPECT εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην διαγνωστική μονάδα Πατησίων, πραγματοποιώντας όλα τα σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου.
- Παρέχει εικόνες πολύ ανώτερης ποιότητας από την συμβατική μέθοδο SPECT ή την SPECT/CT, ενώ εμφανίζει σημαντική μείωση στην έκθεση του ασθενούς σε ακτινοβολία, παράλληλα με σημαντική μείωση της χρονικής διάρκειας της εξέτασης.
- Οι υπέρβαροι ασθενείς (έως και 454 kgr!) έχουν σήμερα μία μέθοδο σχεδιασμένη και για αυτούς, με συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, την ακόμη λιγότερη ακτινοβολία, λόγω συντομότερης διάρκειας, μιας και το D-SPECT είναι το μοναδικό σύστημα που ο εξεταζόμενος κάθεται σε συγκεκριμένη αναπαυτική θέση.
- Ολόσωμο σπινθηρογράφημα με Γάλλιο: Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι ο εντοπισμός νεοπλασιών και η ανίχνευση φλεγμονών.
- Ολόσωμο σπινθηρογράφημα με Ιώδιο: Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι ο εντοπισμός μεταστάσεων σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς ή ο εντοπισμός του εναπομείναντος ιστού σε ασθενείς που έχουν υποστεί ολική θυρεοειδεκτομή.
- Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς με Ιώδιο: Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι ο εντοπισμός του εναπομείναντος θυρεοειδούς ιστού σε ασθενείς που έχουν υποστεί ολική θυρεοειδεκτομή.
- Σπινθηρογράφημα με Sestamibi παραθυρεοειδών: για έλεγχο αδενώματος ή υπερπλασίας παραθυρεοειδών (ορθότοπου ή έκτοπου)
- Σπινθηρογράφημα μελέτης βασικών γαγγλίων εγκεφάλου: για έλεγχο της νόσου Πάρκινσον.
- Ραδιοισοτοπική κοιλιογραφία.
- Μελέτη υποδοχέων σωματοστατίνης (octreoscan).
- Έλεγχος αιμάτωσης εγκεφάλου (Η.M.P.A.O).
- Έλεγχος αδενώματος επινεφριδίων M.I.B.G I-123.
Οδηγίες ακτινοπροστασίας
Μετά το πέρας των εξετάσεων ο Πυρηνικός ιατρός ενημερώνει τον ασθενή για τις οδηγίες ακτινοπροστασίας.