Καρκίνος Αιδοίου
Παρότι ο καρκίνος του αιδοίου θεωρείται μία από τις σχετικά σπάνιες μορφές γυναικολογικού καρκίνου, τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες καταγράφουν σημαντική αύξηση των προκαρκινικών αλλοιώσεων σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και ειδικά σε όσες βρίσκονται κοντά στα 40 έτη της ζωής τους.
Ενώ η νόσος παρατηρείται συνήθως σε γυναίκες άνω των 50-60 ετών, διάφοροι παράγοντες κινδύνου έχουν αυξήσει τη νοσηρότητα και σε πιο μικρές ηλικίες.
Τα στατιστικά του καρκίνου του αιδοίου
Ο καρκίνος του αιδοίου παρ΄ αυτά θεωρείται ένας σπάνιος όγκος στις γυναίκες σε σύγκριση τουλάχιστον με άλλες μορφές όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Υπολογίζεται πως εκδηλώνεται σε 1 γυναίκα ανά 100.000, ενώ με βάση τα διεθνή στατιστικά δεδομένα καταλαμβάνει περίπου ένα ποσοστό 3 με 4% στις κακοήθειες του γυναικολογικού συστήματος.
Οι γιατροί εντοπίζουν πιο συχνά τον καρκίνο του αιδοίου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως άνω των 60 και 70 ετών.
Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση αργεί να γίνει γι αυτό και στο 20% των ασθενών η νόσος είναι τοπικά ήδη προχωρημένη όταν την εντοπίζει ο γιατρός.
Τα αίτια του καρκίνου του αιδοίου
Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έτσι και στον καρκίνο του αιδοίου τα αίτια εντοπίζονται από τους ειδικούς στη λοίμωξη από ιούς ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Βέβαια όπως σε κάθε μορφή καρκίνου έτσι και στον καρκίνο του αιδοίου, ενοχοποιούνται κι άλλοι παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής και το κάπνισμα αλλά και η κληρονομικότητα.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου
Ο καρκίνος του αιδοίου όταν βέβαια βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, εμφανίζει ορισμένα σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις πάσχουσες.
Στις περιπτώσεις που στην περιοχή του αιδοίου εμφανίζεται ένα εξόγκωμα, εξάνθημα, ή υπάρχουν αλλοιώσεις στο δέρμα χρωματικού τύπου, οι γυναίκες θα πρέπει να σπεύδουν στο γιατρό.
Οι αλλοιώσεις στο δέρμα πάντως είναι χαρακτηριστικές και δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες καθώς εκτός του ότι μπορούν να ψηλαφηθούν, αποκτούν και ένα λευκό, γκρι, κόκκινο ή ακόμη και μαύρο χρώμα.
Ταυτόχρονα η ασθενής μπορεί να νοιώσει έντονο κνησμό στη γυναικολογική της περιοχή ή και άλγος.
Όπως και στις περισσότερες μορφές γυναικολογικών καρκίνων είναι πιθανό να εμφανισθεί και αιμορραγία στο καρκίνο του αιδοίου, χωρίς εμφανή λόγο είτε μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα είτε μετά την εμμηνόπαυση για τις μεγαλύτερες γυναίκες.
Να σημειωθεί πάντως πως ο καρκίνος του αιδοίου συχνά εμφανίζεται δευτεροπαθώς (σε ποσοστό περίπου 15%), καθώς οι πάσχουσες έχουν ήδη όγκο στην περιοχή του κόλπου, στον τράχηλο της μήτρας ή ακόμη και στον πρωκτό.
Διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου
Η πρώτη διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από το γιατρό όπου μπορεί να διαπιστώσει διογκώσεις στο δέρμα στην περιοχή του αιδοίου.
Στις περιπτώσεις όπου έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται κάποιες βλάβες απαιτείται βιοψία ενώ ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορούν να δείξουν με ακρίβεια την επέκταση των αλλοιώσεων.
Αντιμετώπιση και Θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου
Στον καρκίνο του αιδοίου οι ειδικοί αφαιρούν συνήθως τον όγκο.
Στη συνέχεια για να αποκλείσουν την πιθανότητα να παρουσιασθεί τοπική υποτροπή, προχωρούν στη χορήγηση ακτινοβολίας ώστε να περιορίσουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου.
Σε πολλές περιπτώσεις η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με χημειοθεραπεία.
Πάντως η ακτινοθεραπεία μπορεί να καταπολεμήσει τις περισσότερες μορφές καρκίνου και έχει συμβάλλει σημαντικά στα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.
Και στην περίπτωση του καρκίνου του αιδοίου οι ειδικοί αξιοποιούν την ακτινοθεραπεία για να περιορίσουν τους κινδύνους επανεμφάνισης του όγκου.
Το TomoTherapy ενδείκνυται και για τον καρκίνο του αιδοίου και είναι το μοναδικό ακτινοθεραπευτικó μηχάνημα με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που θεραπεύει όλο το φάσμα των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας.
Το βασικό πλεονέκτημα του TomoTherapy και στην περίπτωση του καρκίνου του αιδοίου είναι πως προστατεύει τους υγιείς ιστούς μειώνοντας την έκθεση τους στην ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών.