Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος παραμένει ένας από τους λιγότερο ιάσιμους νεοπλασματικούς όγκους του ανθρώπου, με την ριζική χειρουργική επέμβαση να αντιπροσωπεύει τη μόνη ρεαλιστική πιθανότητα για θεραπεία.

Καρκίνος ΠαγκρέατοςΑκόμη όμως και με την ριζική αφαίρεση η θεραπεία αυτού του τραύματος είναι η εξαίρεση. Επικουρική ή συμπληρωματική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας και της συνδυασμένης χημειοθεραπείας – ακτινοθεραπείας εμφανίζεται να βελτιώνει το ποσοστό θεραπείας έναντι της χειρουργικής επέμβασης μόνης.

Καρκίνος ΠαγκρέατοςΔυστυχώς η πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία, λόγω της τοπικής προσβολής παρακείμενων ζωτικής σημασίας δομών όπως η άνω μεσεντέρια αρτηρία, ή λόγω ύπαρξης μεταστατικής εντόπισης.

Στα ανεγχείρητα νεοπλάσματα του παγκρέατος έχουν χρησιμοποιηθεί θεραπευτικές προσεγγίσεις συμπεριλαμβανομένης της ακτινοθεραπείας, της χημειοθεραπείας και της συνδυασμένης ακτινοθεραπεία-χημειοθεραπείας (9 ..10 ..11 ..12 ..13, 14). Ενώ η παρηγορητική θεραπεία και η παράταση προσδόκιμου επιβίωσης μπορούν να επιτευχθούν με αυτές τις προσεγγίσεις, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμιά θεραπευτική δυνατότητα.

Η συνδυασμένη χημειο-ακτινοθεραπεία έχει αποδειχθεί ανώτερη από τη ακτινοθεραπεία μόνη.