Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες, ενώ έχει καταγραφεί ως η 2η αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως σχεδόν 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ενώ περίπου οι μισές χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Στη χώρα μας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι αντίστοιχα συχνός όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ περίπου 600 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές εκτιμάται ότι περίπου 250 Ελληνίδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας.

Παρότι στο παρελθόν οι ειδικοί κατέγραφαν υψηλά ποσοστά θνητότητας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πλέον σήμερα η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης επιτρέπει την επιβίωση των γυναικών ειδικά όταν η διάγνωση και αντιμετώπιση γίνονται έγκαιρα.

Παρότι η ηλικία των 50 θεωρείται η πιο συχνή για την εμφάνιση της νόσου, τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παρατηρείται σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες με τις γυναίκες στις δεκαετίες των 30 και των 40 να βρίσκονται ψηλά στις λίστες με τις ασθενείς.

Ο τράχηλος της μήτρας είναι εκείνο το σημείο των γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής που ενώνει τη μήτρα με τον κόλπο. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στην περιοχή πολλαπλασιάζονται άναρχα δημιουργώντας έναν όγκο ο οποίος μπορεί να είναι κακοήθης είτε ακόμη και καλοήθης .